لوگو دلوان

آپتایم سرور چیست؟ معرفی ابزار کاربردی بررسی آپتایم

آپ تایم سرور چیست
زمان مطالعه: 6 دقیقه

این روزها شرکت‌های زیادی هستند که میزبانی سایت را بر عهده دارند اما موضوع این است که چه مزایایی برای کاربران خد در نظر دارند؟ آیا مهم‌ترین و تعیین کننده‌ترین فاکتورها را دارند؟ برای مثال چه می‌شود اگر کاربری قصد مراجعه به سایت شما را داشته باشد ولی توانایی دسترسی به سایت شما را نداشته باشد؟ ممکن است تاثیر منفی داشته باشد و کلا بی‌خیال سایت شما شده‌باشد و کار خود را در سایت دیگری انجام دهد، برای مثال بین سایت شما و سایتی دیگر برای خرید دوره‌ای آموزشی شک داته باشد و در صورت پاسخگو نبودن سایت شما به سراغ سایت رقیب برود.

این موضوعات است که آپتایم را به مولفه‌ای ضروری و مهم تبدیل می‌کند؛ این معیار درصد زمانی است که سرور شما آماده، پاسخگو و در حال اجراست. اگر سایت شما بهترین سایت اینترنت باشد اما زمانی که کاربر به آن رجوع می‌کند در دسترس نباشد واقعا چندان تاثیری ندارد چون Uptime پایین فرصت تعامل و دسترسی را از بین می‌برد.

آپتایم سرور چیست؟ معرفی ابزار کاربردی بررسی آپتایم

Uptime چیست؟

آپ‌تایم معیاری برای اندازه‌گیری میزان قابل اطمینان بودن یک سایت است. به زبان ساده‌تر Uptime مدت‌زمان حضور سایت در اینترنت و در دسترس کاربران بودن است و بدون اختلالی در حال اجرا است. در مقابل downtime درصد مربوط به زمانی است که سرور به هردلیلی از کار افتاده و یا خاموش شده و پاسخگو نیست. این معیار توسط ابزارهای مانتیورینگ قابل اندازه‌گیری است و برای نشان دادن عملکزد یک سرور استفاده می‌شود.

اندازه گیری این مولفه به‌صورت درصدی است، متاسفانه عملکرد 100% با وجود ایده‌ال و آرمانی بودن (به معنای عدم خرابی و اختلال سرور) این حالت در دنیای واقعی امری غیر ممکن است زیرا به هرجهت، عوامل تاثیرگذار زیادی هستند که روی درصد آپتایم تاثیر منفی دارندو

تفاوت بین Uptime و availability چیست؟

پیش می‌آید که از این دو کلمه جابه‌جا استفاده شود اما درواقع هردو معنا و مفهوم متفاوتی دارند و معنای یکسانی ندارند. Availability به معنای احتمال کارکرد درست سیستم در دوره‌ای که به آن نیاز است را نشان می‌دهد و درباره آینده است. اهمیت availability زمانی بیشتر می‌شود که اکثر اعضای تیم به صورت remote کار کنند.

بهترین طراحی سایت های جهان در سال 2022
مطالعه بیشتر

Uptime معیاری برای اندازه‌گیری قابل اطمینان بودن سیستم در یک بازه یک‌ساله است و میزان پاسخگویی سرور در یک‌سال گذشته را نمایش می‌دهد.موضوعی که درباره Uptime ذکر می‌شود ین است که نمی‌شود خیلی به آمار گذشته تکیه کرد و مطمئت بود روند سال آینده نیز مانند سال گذشته است، زیرا عوامل زیادی باعث اختلال در سیستم سرور هستند و ممکن است پیش بیایند و یا در سال آینده تکرار نشوند. مسائل آپتایم بر خلاف availability مرتبط به کیفیت سرورها یا پشتیبانی نیستند و پیش‌بینی آن چندان ممکن نیست.

عوامل موثر بر درصد Uptime

عوامل بسیاری بر درصد Uptime تاثیرگذار هستند ولی خب مسلما مهم‌ترین آن‌ها شرکت هاستینگ است که انتخاب کرده‌اید. دلیل این اهمیت تاثیر قدرت و کیفیت سخت‌افزاری و نرم‌افزاری سر

عوامل موثر بر درصد Uptime چیست؟

ور، موقعییت جغرافیایی و پهنای باند ارائه شده توسط هر سرور است.به جز مشکلات نرم‌افزاری، ویروس‌ها واختلالات شبکه‌ای و خطای انسانی که به‌روی آپتایم بی‌تاثیر نیستند؛ بخش‌های تاثیرگذار سخت‌افزاری بر آپتایم نیز هستند که شامل موراد:

  • زیرساخت قابل توسعه و ارتقا
  • نوع CPU
  • فضای ذخیره‌سازی
  • میزان Ram

می‌شوند.

عامل مهم بعدی دامنه سایت است، دامنه‌های قدیمی به‌خاطر مدت‌زمان پایداری بیشتر و مورد اعتماد کاربران و موتورهای جست‌وجو بودن آپتایم بهتری دارند. موقعییت جغرافیایی در دفعات خرابی سرور نیز تاثیر دارد، به این‌صورت که سرورهای حاضر در مناطق پرترافیک و یا در معرض بلایای طبیعی آپتایم‌های پایین‌تری ارائه می‌دهند.

تعدادی ازعوامل موثر بر آپتایم:

  • پهنای باند شبکه
  • تعداد اتصالات HTTP
  • نوع مرورگر
  • زمان پردازش و پاسخگویی سرور
  • پروتکل‌های مورد استفاده درخصوص ارتباط سرور و مروگر (SPDY, SSL, HTTPS, HTTP/2)

نکاتی برای تضمین درصد آپتایم سایت

در ادامه نکاتی را که نت حدودی درصد آپتایم را تضمین می‌کنند ذکر می‌کنیم؛ نقش شما در این زمینه فقط بررسی سرور و تعیین قدرت سخت‌افزاری، پهنای‌باند، لوکیشن، میزان دسترسی، نوع نرم‌افزار (سیستم‌عامل) و ویژگی‌های پلان است.

نکاتی برای تضمین درصد آپتایم

  1. سرور

  • ذخیره‌سازی داده‌ها در هارد دیسک با استفاده از RAID (حفظ داده‌ها حتی پس از خرابی سخت‌افزار)
  • منبع تغذیه دوگانه برای حفظ عملکرد عادی سرور هنگام قطعی منبع
  • سرورها ابری برای ذخیره داده‌ها در چند سرور
  1. Rack

  • نگهداری سرورها در کابین اختصاصی
  • استفاده از منبع تغذیه دوگانه برای جلوگیری از خرابی منبع بر رک
  1. دیتاسنتر

  • تامین سطوح بالای اتصال با دسترسی به چند ISP برای جلوگیری از مشکلات اتصالات داده‌ها
  • کنترل‌های بیومتریک و تله‌های انسانی برای دیتاسنتر جهت جلوگیری از مشکلات اتصالات داده
  • تجهیز به سیستم‌ها و سنسورهای تشخیص آتش‌سوزی و… برای پیشگیری
  • رعایت الزاماتی مانند تهویه خنک کننده، کنترل دما و رطوبت و…
  • تعریف نقاط ورودی جداگانه برای منابع اصلی برق جهت جلوگیری از قطعی سرویس موردنظر هنگام قطعی برق
  • استفاده از چند سیستم به‌صورت همزمان
چطور سایت خودم را طراحی کنم؟
مطالعه بیشتر

بهترین ابزارهای مانیتورینگ هاست

ابزاری در قالب سایت‌ هستند که با استفاده از آن‌ها می‌توان به بررسی آپتایم‌ هاست پرداخت و اکثر این ابزار نسخه رایگانی نیز برای ارائه دارند و شما با استفاده از این ابزار می‌توانید عملکرد هاست خود در یک‌سال گذشته بررسی کنید.

بهترین ابزارهای مانیتورینگ هاست

  1. ابزار Down Notifier

این ابزار هم در نسخه پولی و هم رایگان خدمات ارائه داده و به‌محض از دسترس خارج شدن سایت به شما اطلاع می‌دهد. برای استفاده از Down Notifier وارد سایت شده و سپس URL سایت را در بخش Website URL وارد و اطلاع‌رسانی از طریق ایمیل را انتخاب کنید. اگر از حالت رایگان ابزار استفاده کنید، سایت شکا هر 10 دقیقه مورد بررسی قرار می‌گیرید.

  1. ابزار Freshping

این ابزار رایگان است و اطلاع رسانی آن با سه‌روشSlack  ، Twilio و ایمیل صورت می‌گیرد، ابزار Freshping هر یک دقیقه سایت را بررسی و در صورت قطعی به شما اطلاع می‌دهد.

  1. ابزار Pingdom

Pingdom ابزاری است که هم به‌صورت رایگان و هم پولی در دسترس است و حتی نسخه رایگان آن نیز امکانات زیادی را در اختیار کاربر قرار می‌دهد؛ در نسخه رایگان هر یک دقیقه از بیش از 70 مکان بازخورد دریافت کرده و در صورت بروز مشکل در لحظه از طریق ایمیل شما را مطلع می‌کند. در نسخه پرو این اطلاع رسانی از طریق پیامک صورت می‌گیرد.

  1. ابزار Basic State

سایت Basic State امکان بررسی تعداد نامحدودی URL را داده و هشدار بروز مشکل نیز از دو طریق ایمیل و یا پیامک ب شما اعلام می‌شود.

  1. ابزار Host Tracker

ابزار Host Tracker در دو نسخه پولی و رایگان در دسترس است، در نسخه رایگان قابلیت مانتیورینگ سایت را دارد اما آنالیز هر نیم‌ساعت صورت می‌گیرد. در نسخه پولی تا 150 سایت با چند روش مختلف بررسی می‌شوند.

  1. ابزار Uptime Robot

سایت Uptime Robot رایگان خدمات ارائه داده و هر 5 دقیقه سایت را آنالیز می‌کند تا در صورت بروز مشکل و خطا از طریق ایمیل شما را مطلع کند.

  1. ابزار Monitor Scout

ابزار Monitor Scout رایگان هر دقیقه یکبار سایت را اسکت کرده و از 15 موقعییت جغرافیایی آپتایم سایت را بررسی می‌کند. محوه اطلاع‌رسانی نیز از طریق ایمیل یا پیامک است.

  1. ابزار Supermonitoring

سایت Supermonitoring خدمات رایگان ارائه می‌دهد و علاوه بر ارائه ابزار نظارتی جامع محافظی برای سایت در نظر می‌گیرد تا هشدار بی‌موردی ارسال نشود.

  1. ابزار Got Site Monitor

Got Site Monitor که اتفاقا طرفداران زیادی هم دارد خدمات خود را در دو حالت رایگان و پولی ارائه می‌دهد. نسخه رایگان این ابزار تا 5 سایت هر 5 دقیقه بررسی شده و در نسخه پولی هر دقیقه 1 بار اسکن می‌کند. این سایت علاوه بر آنالیز آپتایم گزارشی در رابطه با عملکرد سایت و گواهی SSl نیز ارائه می‌دهد.

  1. ابزار Site24x7

سایت Site24x7 که خدمات را به دوصورت رایگان و پولی ارائه می‌دهد یک ابزار نظارت همه‌جانبه است، این ابزار سرور و شبکه را از نظر مشکلات کنترل کرده و حتی نظارت واقعی کاربر و نظارت بر معاملات مصنوعی را نیز برعهده دارد.

طراحی گرافیک سایت چیست؟
مطالعه بیشتر

در آخر

آپتایم سرور نکته خیلی مهمی در طراحی سایت و سئو سایت است، پاسخگو بودن سایت زمان مراجعه کاربرین سبب بازخوردهای مثبت و منفی می‌شود، برای مثال اگر سایت برای فروش بلیط باشد و درست هنگامی که کاربرین برای خرید بلیط قصد ورود به سایت را دارند سایت پاسخگو نیست. قطعا قرار نیست این اتفاق تاثیر مثبتی بر کسب و کار شما داشته باشد.

با بررسی شرکت هاستینگ طبق مواردی که ذکر شد می‌توانید تا حدودی از شرکت اطمینان حاصل کنید و در قدم بعدی با انالیز پی‌درپی سایت از وضعیت سایت خود اطلاع داشته باشید.

مشاهده

سایر مقالات دلوان

اشتباهات رایج طراحی سایت

10 اشتباه رایج در طراحی وب‌سایت

زمان مطالعه: 7 دقیقه ساخت وب‌سایت همیشه چالش‌هایی به همراه دارد، حالا ممکن است خود شخص به‌ علت نوپا بودن کسب و کار دست به طراحی سایت خود بزند

معرفی صفحه ساز المنتور

معرفی افزونه المنتور + دانلود رایگان

زمان مطالعه: 4 دقیقه صفحه‌ساز المنتور از محبوب‌ترین صفحه‌سازهای وردپرس است که به‌راحت‌ترین شکل ممکن می‌توان به طراحی سایت وردپرسی پرداخت. خوبی این افزونه سهولت کار است و برای

چطور-پروژه-طراحی-سایت-بگیرم

چطور پروژه طراحی سایت بگیرم؟

زمان مطالعه: 6 دقیقه حتما کلی طراح سایت دیده‌اید که ماهانه کلی پروژه طراحی سایت می‌گیرند و نان‌شان در روغن است؛ اصلا شاید همین جریان شما ر وسوسه کرد

>